21 mei: Collecte voor Noodhulp in Oekraïne

Zondag 21 mei is de diaconale collecte bestemd voor noodhulp in Oekraïne.
“Zoveel pijn en leed heb ik mijn leven nog nooit gezien.” zegt Natalia Shalata, zij is coördinator bij Kerk in Actie partner LEF(Lviv Education Foundation) in Oekraïne, en is ontzet over het vele geweld en de burgerslachtoffers in haar land. Zelf blijft ze op haar post in Lviv, van waaruit haar hulporganisatie burgers bijstand biedt bij evacuatie naar veilige plekken en kerken in het hele land ondersteunt bij het bieden van noodhulp.

Op het treinstation van Lviv, de meest westelijke stad van Oekraïne, komen dagelijks nog steeds vluchtelingen uit het hele land aan. Van daaruit zoeken ze hun toevlucht in buurlanden Polen, Hongarije, Moldavië of andere landen in Europa. Kerk in Actie-partner LEF biedt hulp bij de evacuatie.

Daarnaast steunt LEF lokale kerken in heel Oekraïne. Veel gemeenten hebben hulpcentra ingericht en bieden vluchtelingen op weg naar het westen voedsel, kleding, onderdak en een plek om even tot rust te komen. Ook in Sloviansk, een plaats in de buurt van Donetsk in het oosten van Oekraïne, is in allerijl zo’n noodhulpcentrum opgericht. Medewerker Daria (25) vertelt: “Al vanaf de eerste dagen van de oorlog besloten we dat we niet aan de kant wilden staan, maar iets wilden doen voor iedereen in nood. Teplytsia, het jongerencentrum van onze kerk is nu de ‘hotspot’ van waaruit we mensen hulp bieden.” En het team doet veel: iedere dag krijgen 200 tot 300 mensen uit Sloviansk hulp.

In Krementsjoek heeft de kerk ook een hulpcentrum ingericht. Vrijwilliger Maria coördineert alle noodhulp die wordt geboden. “Mensen melden zich spontaan aan als vrijwilliger. We maken pakketten met houdbare levensmiddelen die we uitdelen aan vluchtelingen die hier in Krementsjoek aankomen. De lokale bevolking wil hen helpen zoveel als ze kunnen.” Hoewel Krementsjoek nog niet in de vuurlinie lag, zijn veel inwoners bang en slaan zelf ook op de vlucht richting het westen.

U kunt uw bijdrage tijdens de dienst geven in het houten diaconie kistje bij de glazen deur. U kunt uw gift ook overmaken naar de bankrekening van de diaconie (NL51 RABO 0370 4025 61). Dank u wel.