Liturgisch bloemstuk , 2e zondag Veertigdagentijd

Lucas 9:28-36
Kerntekst: ‘Luister naar Hem!’, Lucas 9:35
Kernwoorden: glorie, licht, Jezus
Jezus in het licht. Vandaag staat de verheerlijking op de berg centraal. De leerlingen zijn getuige van de glorie van God, stralend wit licht: de verschijning van Mozes en Elia. Het is allemaal bedoeld als een bemoediging onderweg – op weg naar de ‘exodus’ (staat er letterlijk) van Jezus naar Jeruzalem. Vanuit deze glorie gaat de weg naar beneden, naar het kruis. De leerlingen worden intussen nogmaals herinnerd aan wie Jezus is: mijn Zoon, mijn uitverkorene, luister naar Hem!
Het gaat niet om die (eenmalige) ervaring van licht en glorie, maar om luisteren, om de weg gaan, Jezus achterna. Via de diepte naar de breedte en hoogte van de Opstanding en het nieuwe leven.

 

 

 

Liturgisch bloemstuk BIDDAG

Lucas 11:1-13
Kerntekst: ‘Heer, leer ons bidden’, Lucas 11:1
Kernwoorden: vragen, vriend/vader, Geest

Bidden is geen vanzelfsprekende bezigheid. Veel mensen worstelen ermee. De leerlingen ook. Ze zien Jezus bidden en denken: dat willen wij ook, leer het ons!
Jezus geeft hun het Onze Vader, en al eeuwenlang bidt de kerk dat gebed. Vervolgens vertelt Jezus dat we, als we bidden, iets vragen aan een vriend, aan een vader.
Het gaat om een intieme relatie van vertrouwen. We bidden en God geeft. Niet ons verlanglijstje. Wel wat we nodig hebben, onze dagelijkse leefkost en bovenal: de heilige Geest die ons bijstaat, troost, bemoedigt en de weg wijst. ‘Kom Schepper Geest.’
Zo bidden we op Biddag voor alles wat ons bezighoudt, het werk van onze handen, een toekomst voor onszelf en onze aarde.

Schikking
Bij het kruis komen rode tulpen. De tulp staat symbool voor het gebed door de vorm van de bloem.
Rood verwijst naar de heilige Geest, die ons bijstaat en de weg wijst. In de aarde zijn rode bessen gestoken.

 

Liturgisch bloemstuk – 1e zondag Veertigdagentijd

Lucas 4:1-13
Kerntekst: ‘Er staat geschreven’, Lucas 4:8 en 12

Kernwoorden: beproeving, keuze, Gods Woord

De eerste zondag in de lijdenstijd gaat traditiegetrouw over de verzoekingen in de woestijn. Jezus wordt uit alle macht aangevallen door zijn tegenstander, de grote beduvelaar en leugenaar vanaf het begin. Het kan ook anders, je hoeft niet per se de weg van het kruis te gaan’, lijkt hij te zeggen. Macht, roem, snel succes: zo kan het ook. Jezus zegt nee. Met een beroep op Gods Woord, op Gods beloften. De duivel moet wel alles uit de kast halen, de hele wereld: hier staat veel op het spel. Bij ons heeft hij meestal minder nodig om ons van het rechte pad en onze roeping af te brengen. Het is een spannende tweesprong, Jezus kiest de weg van de Vader, de weg van zijn roeping: op weg naar nieuw leven in overvloed voor heel deze wereld.

Schikking
Het kruis ligt op de aarde, schuin naar boven. De lijnen van het kruis worden versterkt door rode takken verticaal en groene takken horizontaal op het kruis gebonden.
De takken symboliseren de tweesprong, rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke, de groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde.
Groen is de kleur van de toekomst.

23 maart – Herdenking Ontruiming van het Joods Werkdorp

Het bestuur van het Joods Werkdorp Wieringermeer ontvangt u graag in het hoofdgebouw van het voormalig Joods werkdorp aan de Nieuwesluizerweg 42 te Slootdorp.

Het programma is als volgt op zondag 23 maart :
13.30 uur:          ontvangst
14.00 uur:          opening door Andy Deutsch
14.15 uur:           Voetbal in oorlogstijd in de Noordkop. door Wilbert Korevaar
14.45 uur:          Het Joods werkdorp en het voetbalteam door Corien Hielkema
15.30 uur:          Robert Reutlinger over zijn vader, een markante Werkdorper.
16.00 uur:          Herdenking bij het monument en herdenkingsstenen
Liederen door Anna de Voogt
Kaddisj/ Rouwgebed door Andy Deutsch
16.30 uur:          Afsluiting met een hapje en een drankje in het hoofdgebouw

De geschiedenis van het werkdorp: Van 1934 tot 1941
In de polder Wieringermeer ligt het voormalige ‘Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis’. Het bestaat uit twee rijksmonumenten, zowel het voormalige gemeenschapsgebouw als het bijbehorende terrein zijn beschermd. Het werkdorp ligt aan de westelijke rand van de Wieringermeer op enige kilometers ten oosten van de kern Wieringerwaard. Het Joods Werkdorp was een initiatief van de Nederlandse Joodse gemeenschap. In 1934 slaagt de Stichting Joodse Arbeid erin om in de net drooggevallen Wieringermeer bij  Nieuwesluis land te pachten. De Joodse vluchtelingen zijn de eerste pioniers in dit gebied.

 Opleiding voor Brits mandaatgebied Palestina
Tussen 1934 en 1941 komen joodse vluchtelingen voornamelijk uit Nazi-Duitsland naar het Joods Werkdorp. In het werkdorp worden zij omgeschoold tot agrariër, bouwvakker of ambachtsman met het idee dat zij na voltooiing van hun opleiding kunnen emigreren. Een groot aantal gaat naar het beloofde land Palestina, nog meer gaan naar vele andere landen. In 1939 telt het werkdorp circa 300 inwoners.

 Ontruiming
In maart 1941 wordt het werkdorp ontruimd door de SS onder leiding van Willy Lages en Klaus Barbie. 240 bewoners worden in stadsbussen van Amsterdam naar de hoofdstad gebracht. In het Joods Werkdorp blijven 60 mannen achter voor de verzorging van het vee en het gewas.
Een deel hiervan duikt onder, een deel overleefde uiteindelijk de oorlog.
Na een razzia in Amsterdam wordt een deel van hen via kamp Schoorl en Westerbork weggevoerd naar het beruchte concentratiekamp Mauthausen.  Ruim 200 van de bewoners zijn in concentratiekampen omgekomen.

De Stichting Joodsche Arbeid staakt haar activiteiten per 1 augustus 1941.

Diaconale collecte voor Kameroen

De diaconale collecte op zondag 9 maart is bestemd voor landbouw in Noord Kameroen.

Noord-Kameroen ligt in de droge Sahel-zone. Het regent er slechts tijdens drie maandenper jaar. Door de klimaatverandering, de houtkap en slecht bodemgebruik mislukken de oogsten steeds vaker. Met steun van Kerk in Actie werkt de Lutherse Broederkerk met alle inwoners van dit gebied aan een duurzame en stabiele toekomst. Ze traint dorpsbewoners in duurzame landbouw. Hun oogst levert meer op, zodat ze hun gezinnen van voldoende voedsel kunnen blijven voorzien en hun kinderen naar school kunnen gaan. Mensen leren energiezuinig te koken en eigen brandstof en mest te maken. Door landbouw te combineren met bosbouw herstelt de uitgeputte bodem. Er worden mimosa, moringa, neem- en sheabomen geplant en ook spaargroepen en coöperaties opgezet om de krachten te bundelen.

U kunt de boeren in Noord-Kameroen helpen door te geven aan deze collecte. Dit kan in het houten diaconiekistje bij de glazen deur of via de scipioapp. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar de bankrekening van de diaconie (NL51 RABO 0370 4025 61).

 

Informatieboekje 2024 – 2025

Het informatieboekje voor seizoen 2024-2025 is klaar! Het nieuwe boekje zal in Scipio geplaatst worden. Tevens zullen er een aantal exemplaren gedrukt in de Meerbaak beschikbaar liggen. Mocht u graag een boekje in de bus ontvangen, wilt u dit dan doorgeven aan uw wijkouderling of de scriba?

De activiteitenfolder voor dit nieuwe seizoen zal wel gedrukt worden, zodat die bij iedereen thuis aan het prikbord opgehangen kan worden!
Zodra deze klaar is wordt hij uitgedeeld en in Scipio geplaatst.

Ontmoetingsdiner

Koks gezocht
Zonder al onze enthousiaste vrijwilligers is er geen diner. Kook je graag voor een grote groep en lijkt het je leuk om dit 1 of 2 x in het jaar bij ons te doen? Voor meer informatie, neem contact met ons op!

Facebook
Op onze facebookpagina delen wij regelmatig informatie en foto’s van onze diners.
Dus, als u het leuk vindt om ons te volgen, check onze pagina, like en deel!

Opgeven
Om deel te nemen aan het diner in Middenmeer óf Wieringerwerf kunt u zich opgeven via ons reserveringsnummer: 06-47568352 

Mocht u problemen hebben met vervoer dan kunt u dit meteen aangeven bij uw opgave.

Het diner is van 18 uur tot 20 uur, wij verzoeken u niet eerder dan 17.45 uur aanwezig te zijn. Ook nieuwe gasten zijn van harte welkom om zich aan te melden!
Hartelijke groet,
het bestuur van het Ontmoetingsdiner,
Marjan Lettinga, Tiny Vijn, Jennifer Sturm, Marlies Veenstra en Trudy van Arkel

Data ontmoetingsdiners (onder voorbehoud):

Reserveren vanaf 9.00 uur

Ontmoetingsdiner in:

06-47568352

Middenmeer

Wieringerwerf

29 november 13 december 

20 december

27 december 10 januari

17 januari