Van U is de toekomst

De Startzondag op 26 september was de start van een nieuw seizoen met kerkelijke activiteiten. Dit jaar hebben we een jaarthema dat kan dienen als een soort leidraad bij wat we doen. We hebben een bord met daarop het jaarthema: ‘Van U is de toekomst
Het bord ziet er verder saai uit.
Wit en kaal. Alleen de lijst is kleurig. De bedoeling is dat dit ingevuld gaat worden. Hoe gaan we dat doen?

We willen uitdrukking geven aan de gebrokenheid van de mens, van ons allemaal dus.  Zeker in de afgelopen periode kwam dit op ons af.  We hebben allemaal wel verdriet, teleurstelling of pijn meegekregen wat we niet kunnen delen met anderen.

Met een stift kan er iets geschreven worden op serviesgoed of een tegel. Het idee is dat je je verdriet, teleurstelling of pijn een symbolische plaats geeft op dat serviesgoed. Je kunt dat in gedachten doen, je schrijft het op. Vervolgens slaan we dit serviesgoed kapot. Daarmee kun je je verdriet een plek geven. We blijven met de brokken achter. Deze zijn echter waardevol.  Al deze brokken vormen bouwstenen en zullen we op dit bord plakken. Zo mogen we ontdekken dat uit dit verdriet en pijn straks iets moois zal ontstaan. Het wordt een mozaïek.  Daarmee worden we vanuit onze gebrokenheid met elkaar verbonden. Het maakt ons sterker.

In dit mozaïek staan de woorden:’ Van U is de toekomst’.

Je kunt deze zin op 2 manieren uitleggen:
1. Van u, dus van jou en mij, van ons dus is de toekomst. We zeggen weleens: ’de jeugd heeft de toekomst’, op die manier dus.
2. Of van U, God, is de toekomst: dat betekent dat wij ons niet alleen op elkaar moeten richten maar dat ook op Hem mogen doen. God, de Vader, Zijn Zoon Jezus Christus, onze Verlosser én op de Heilige Geest, die ons leidt.

Zo mogen we kerk zijn met elkaar. Zo kunnen we activiteiten starten dit winterseizoen.
Maar zoals uitgelegd met het mozaïek: ieder stukje is uniek, toch wordt het één.
Iedereen mag bijdragen aan samen kerk zijn. Niet alleen op zondag, maar ook door de week. Dus als we wat willen moeten we aan de slag. In het jaarboekje of in Kerkklanken staan activiteiten. Heb je zelf een idee? Kom er mee en doe mee.

Het is toch prachtig als we ons zo met elkaar verbonden mogen weten in Zijn Naam!